Ważne wiadomości



Najnowsze wiadomości


Informacja

25.08.2015




Ogłoszenie

21.08.2015


Burmistrz Dąbrowy Białostockiej
serdecznie zaprasza sołtysów z terenu Gminy Dąbrowa Białostocka na spotkanie w sprawie funduszu sołeckiego,
które odbędzie się w dniu 27 sierpnia 2015 r. o godz. 9:00
w sali konferencyjnej urzędu.


Nowe ogłoszenie

17.08.2015

Do BIPu zostało dodane nowe ogłoszenie:
- Informacja o składach obwodowych komisji wyborczych ds. referendum.


Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników

14.08.2015





Informacja

11.08.2015

Burmistrz Dąbrowy Białostockiej informuje, że w dniu 14.08.2015 roku o godz. 9:00 w budynku Urzędu Miejskiego ul. Solidarności 1 w sali nr 48. /parter/ odbędzie się publiczne losowanie składów obwodowych komisji wyborczych do spraw referendum. Losowanie dotyczy wszystkich obwodów o numerach: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11.

Zastępca Burmistrza
Andrzej Wnukowski


Nowe ogłoszenie

10.08.2015

Do BIPu zostało dodane nowe ogłoszenie:
- Program korekcyjno-edukacyjny dla osób stosujących przemoc w rodzinie.


Zamiejscowy Wydział Komunikacji i Dróg w Dąbrowie Białostockiej

04.08.2015

03.08.2015 r. odbyło się uroczyste otwarcie zamiejscowego Wydziału Komunikacji w Dąbrowie Białostockiej. Wydział będzie czynny we wtorek, środę i czwartek w godz. 8:00 - 14:00 w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Białostockiej (II piętro, pokój 38).


























Masło swojskie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych

30.07.2015

Gmina Dąbrowa Białostocka to typowo rolniczy region. Małe gospodarstwa są malowniczo rozrzucone wśród pól i lasów, nastawione na małą produkcję i tradycyjne wyroby. Masło na terenach Gminy Dąbrowa Białostocka było przygotowywane przez gospodynie domowe od wielu pokoleń. Rozwijała się tu hodowla bydła mlecznego na soczystych, nadbiebrzańskich łąkach a tym samym w gospodarstwach nie brakowało mleka, które wykorzystywano do robienia serów, masła, śmietany. Świeże, czyste powietrze i szczególny klimat miało i ma korzystny wpływ na jakość produktów wytwarzanych w dąbrowskiej gminie. Masło swojskie ma szczególny smak i aromat, powstaje w tradycyjny sposób ze śmietany pozyskanej z mleka od krów pasących się na podlaskich łąkach.
Jest wyrabiane tak samo jak kiedyś, śmietana jest zbierana z mleka i ukwaszana, następnie kwaśna śmietana trafia do drewnianej tłuczki, w której jest ubijana za pomocą drewnianego ubijaka. Cały proces trwa od pół godziny do godziny czasu. Gotowe masło wyjmowane jest do miski i płukane zimną wodą, woda jest kilka razy zmieniona aby w maśle nie było maślanki. Masło formuje się w osełkę i schładza. Można go posolić lub dodać różne przyprawy. Masło swojskie z naszego terenu cieszy się uznaniem wśród lokalnych mieszkańców, którzy chętnie je kupują jak i wśród turystów odwiedzających nasz region.






Starsze wiadomości są dostępne w dziale Aktualności.