Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2023 r. poz. 338), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2023 r. poz. 537 ) , § 21 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badania próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Dąbrowa Białostocka zawartego w poniższej tabeli:
Lp. |
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
||
parametr |
wartość |
||||||
1.
|
Sprawozdanie nr LPW.9051.493.2023 2996.687 z dnia 21.06.2023 r. Sprawozdanie nr LM.9051.774.2023. 2980.937 z dnia 23.06.2023 r. |
20.06.2023 r. |
Dąbrowa Białostocka ul. Mała 14 -mieszkanie prywatne |
MA* |
-
|
-
|
|
2. |
Sprawozdanie nr LPW.9051.493.2023 2997.688 z dnia 21.06.2023 r. Sprawozdanie nr LM.9051.774.2023. 2981.938 z dnia 23.06.2023 r. |
20.06.2023 r. |
Nowa Wieś 14 – mieszkanie prywatne |
MA* |
- |
- |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu. Uzasadnienie: Na podstawie sprawozdań z badania próbek wody pobranych w dniu 20.06.2023 r., w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono, że woda z wodociągu Dąbrowa Białostocka w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i chemicznych wg załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocena niniejsza jest obowiązująca do czasu przeprowadzenia następnego badania laboratoryjnego próbek wody z ww. wodociągu. Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 ww. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
Objaśnienia: zakres badań (zgodnie z załącznikiem nr 2 do w/w rozporządzenia):
MA* - monitoring parametrów grupy A
- parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 220C,
- parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna