Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2023 r. poz. 338), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2023 r. poz. 537) , § 21 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badania próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Stock zawartych w poniższej tabeli:
Lp. |
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
||
parametr |
wartość |
||||||
1. |
Sprawozdanie nr 500818/23/SOK z dnia 02.10.2023 r. |
15.09.2023 r. |
Stock – hydrofornia |
MB* |
- |
- |
|
2. |
Sprawozdanie nr 500816/23/SOK z dnia 22.09.2023 r. |
15.09.2023 r. |
Różanystok 23 – sklep spożywczy |
MA** |
- |
- |
|
3. |
Sprawozdanie nr 500812/23/SOK z dnia 22.09.2023 r. |
15.09.2023 r. |
Harasimowicze 19 – mieszkanie prywatne |
MA** |
- |
- |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu. Uzasadnienie: na podstawie sprawozdań z badania próbek wody pobranych w dniu 15.09.2023 r., w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono, że woda z wodociągu Stock w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i chemicznych wg załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocena niniejsza jest obowiązująca do czasu przeprowadzenia następnego badania laboratoryjnego próbek wody z ww. wodociągu. Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 ww. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
Objaśnienia: zakres badań (zgodnie z załącznikiem nr 2 do ww. rozporządzenia):
MB* (monitoring parametrów grupy B)
- parametry mikrobiologiczne - Escherichia. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C, Enterokoki, Clostridium perfringens ( łącznie ze sporami),
- parametry chemiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, azotyny, akryloamid, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren, bor, chrom, cyjanki, 1,2 – dichloroetan, epichlorohydryna, fluorki, kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, ∑pestycydów, rtęć, selen, ∑trichloroetenu i tetrachloroetenu, ∑wwa, glin, jon amonu, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność z KMnO4, żelazo, magnez , twardość.
MA** - monitoring parametrów grupy A
- parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 220C,
- parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna