BIEŻĄCA OCENA JAKOŚCI WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2024 r. poz. 416), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2024 r. poz. 757), § 21 ust. 1, pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badań próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Stock zawartych w poniższej tabeli:
Numer sprawozdania z badań próbki wody |
Data poboru próbki wody |
Miejsce poboru próbki wody |
Zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
Nazwa laboratorium wykonujące badania |
559528/24/SOK z dnia 18.09.2024 |
12.09.2024 |
Różanystok 23 Sklep spżywczy |
MA* |
brak |
Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. |
559529/24/SOK z dnia 18.09.2024 |
12.09.2024 |
Harasimowicze 19 Dom prywatny |
MA* |
brak |
|
559531/24/SOK z dnia 20.09.2024 |
12.09.2024 |
Stock Stacja uzdatniania wody |
MB** |
Żelazo - 253µg/l |
|
596394/24/SOK z dnia 03.10.2024 |
30.09.2024 |
j.w. |
żelazo |
brak |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu
Uzasadnienie: Na podstawie sprawozdania z badania próbki wody, pobranej w dniu 12.09.2024 r. w ramach kontroli wewnętrznej w wodociągu Stock (stacja uzdatniania wody), stwierdzono niewielkie przekroczenie wartości parametrycznej żelaza (253 µg/l). W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi wartość parametryczną żelaza określono na 200 µg/l.
Żelazo w stwierdzonym powyżej stężeniu nie stanowiło zagrożenia zdrowotnego. Ponadnormatywna zawartość żelaza w wodzie wodociągowej sprzyja wzrostowi „bakterii żelazowych”, które tworzą maziste osady pokrywające przewody wodociągowe, może mieć wpływ na barwę, mętność, a także metaliczny smak wody. W stężeniach przekraczających 300 µg/l żelazo powoduje plamienie prania i urządzeń sanitarnych.
Zarządca wodociągu podjął działania naprawcze i doprowadził jakość wody do wymagań zawartych ww. rozporządzeniu, co potwierdziło badanie próbki wody pobranej w dniu 30.09.2024.
Zakres badań
MA* - monitoring parametrów grupy A – parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C; parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna;
MB** - monitoring parametrów grupy B – parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22C, Enterokoki, parametry chemiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren bor, chrom, cyjanki, 1,2 – dichloroetan, fluorki kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, ∑pestycydów, rtęć, selen, ∑trichloroetenu i tetrachloroetenu, ∑wwa, glin, jon amonu, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność z KMnO4, żelazo, azotyny, magnez, twardość, akryloamid, chlorek winylu, epichlorohydryna.