BIEŻĄCA OCENA JAKOŚCI WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2024 r. poz. 416), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2024 r. poz. 757), § 21 ust. 1, pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badań próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Zwierzyniec Wielki zawartych w poniższej tabeli:
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
stwierdzone przekroczenia |
nazwa laboratorium wykonujące badania |
634242/24/SOK z dnia 21.10.2024 |
14.10.2024 |
Zwierzyniec Mały – mieszkanie prywatne |
MA* |
brak |
Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. |
634240/24/SOK z dnia 04.11.2024 |
14.10.2024 |
Zwierzyniec Wielki Stacja uzdatniania wody |
MB** |
brak |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu
Uzasadnienie: Na podstawie sprawozdań z badań próbek wody pobranej w dniu 14.10.2024 r., w ramach kontroli wewnętrznej, stwierdzono, że woda z wodociągu Zwierzyniec Wielki w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych wg załącznika nr 1 do w/w rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art.12 ust. 5 w/w ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
Objaśnienia
Zakres badań
MA* - monitoring parametrów grupy A – parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C; parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna;
MB** - monitoring parametrów grupy B – parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22C, Enterokoki, parametry chemiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren bor, chrom, cyjanki, 1,2 – dichloroetan, fluorki kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, ∑pestycydów, rtęć, selen, ∑trichloroetenu i tetrachloroetenu, ∑wwa, glin, jon amonu, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność z KMnO4, żelazo, azotyny, magnez, twardość, akryloamid, chlorek winylu, epichlorohydryna.