Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2024 r. poz. 416), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2024 r. poz. 757), § 21 ust. 1, pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badań próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Jałówka zawartych w poniższej tabeli:
Lp. |
Numer sprawozdania z badań próbki wody |
Data poboru próbki wody |
Miejsce poboru próbki wody |
Zakres badań |
Przekrocze nia |
Nazwa laboratorium wykonujące badania |
1. |
182169/25/BIA z dnia 20.03.2025 r. |
14.03.2025 |
Pokośno 8 Mieszkanie prywatne |
MA* |
nie stwierdzono |
Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. |
2. |
182173/25/BIA z dnia 25.03.2025 r. |
14.03.2025 |
Jałówka Stacja Uzdatniania Wody |
MB** |
nie stwierdzono |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu.
Uzasadnienie
Na podstawie sprawozdań z badania próbek wody, pobranych w dniu 14.03.2025 r. w ramach kontroli wewnętrznej prowadzonej przez Wodociągi Podlaskie Sp. z o. o. w Białymstoku stwierdzono, że woda z wodociągu Jałówka, w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych wg załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 ww. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
Objaśnienia: Zakres badań:
parametry grupy A* – parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna. liczba mikroorganizmów 22°C parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna.
parametry grupy B** - parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22C, Enterokoki, liczba Clostridium perfringens.
parametry chemiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, azotyny, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren, bor, chrom, cyjanki, 1,2 – dichloroetan, fluorki, kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, ∑pestycydów, rtęć, selen, ∑trichloroetenu i tetrachloroetenu, ∑wwa, glin, jon amonu, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność z KMnO4, żelazo, magnez, twardość.