Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 195), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2020 r. poz. 2028 ) , § 21 ust. 1 pkt.1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badania próbki wody pobranej w ramach nadzoru sanitarnego z wodociągu Dąbrowa Białostocka zawartych w poniższej tabeli:
Lp. |
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
||
parametr |
wartość |
||||||
1.
|
Sprawozdanie nr LPW.9051.865.2022 5230.1093 z dnia 25.10.2022 r. Sprawozdanie nr LPW.9051.1344.2022 5153.1536 z dnia 14.10.2022 r. |
11.10.2022 r |
Kamienna Nowa 44 mieszkanie prywatne – |
MB* |
-
|
-
|
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z w/w wodociągu.
Uzasadnienie
Na podstawie sprawozdań z badania próbki wody pobranej w dniu 11.10.2022 r., w ramach nadzoru sanitarnego stwierdzono, że woda z wodociągu Dąbrowa Białostocka w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i chemicznych wg załącznika nr 1 do w/w rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocena niniejsza jest obowiązująca do czasu przeprowadzenia następnego badania laboratoryjnego próbek wody z w/w wodociągu.
Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 w/w ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
W załączeniu kserokopie sprawozdań z badania próbek wody:
- sprawozdanie nr LPW.9051.865.2022.5230.1093 z dnia 25.10.2022 r.
- sprawozdanie nr LPW.9051.1344.2022.5153.1536 z dnia 14.10.2022 r.
Objaśnienia: zakres badań (zgodnie z załącznikiem nr 2 do w/w rozporządzenia):
MB* (monitoring parametrów grupy B)
- parametry mikrobiologiczne - Escherichia. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C, Enterokoki, Clostridium perfringens ( łącznie ze sporami),
- parametry chemiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach, stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna, azotyny, akryloamid, antymon, arsen, azotany, benzen, benzo(a)piren, bor, chrom, cyjanki, 1,2 – dichloroetan, epichlorohydryna, fluorki, kadm, miedź, nikiel, ołów, pestycydy, ∑pestycydów, rtęć, selen, ∑trichloroetenu i tetrachloroetenu, ∑wwa, glin, jon amonu, chlorki, mangan, siarczany, sód, utlenialność z KMnO4, żelazo, magnez , twardość.
MA* - monitoring parametrów grupy A
- parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 220C,
- parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna