Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 195), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2020 r. poz. 2028 ) , § 21 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badania próbek wody pobranych w ramach nadzoru sanitarnego z wodociągu Stock zawartego w poniższej tabeli:
Lp. |
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
||
parametr |
wartość |
||||||
1. |
Sprawozdanie nr LPW.9051.942.2022 5743.1219 z dnia 08.11.2022 r. Sprawozdanie nr LM.9051.1487.2022. 5839.1693 z dnia 14.11.2022 r. |
07.11.2022 r. |
Grzebienie 15 - mieszkanie prywatne |
MA* |
- |
- |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z w/w wodociągu. Uzasadnienie: Na podstawie sprawozdań z badania próbek wody pobranych w dniu 07.11.2022 r., w ramach nadzoru sanitarnego stwierdzono, że woda z wodociągu Stock w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i chemicznych wg załącznika nr 1 do w/w rozporządzenia Ministra Zdrowia spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocena niniejsza jest obowiązująca do czasu przeprowadzenia następnego badania laboratoryjnego próbek wody z w/w wodociągu.
Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 w/w ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
W załączeniu kserokopie sprawozdań z badania próbek wody:
- sprawozdanie nr LPW.9051.942.2022.5743.1219 z dnia 08.11.2022 r.
- sprawozdanie nr LM.9051.1487.2022. 5839.1693 z dnia 14.11.2022 r.
Objaśnienia: zakres badań (zgodnie z załącznikiem nr 2 do w/w rozporządzenia):
MA* - monitoring parametrów grupy A
- parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 220C,
- parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna