Na podstawie art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2023 r. poz. 338), art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2023 r. poz. 537 ) , § 21 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294), po przeanalizowaniu sprawozdań z badania próbki wody pobranej w ramach kontroli wewnętrznej z wodociągu Nierośno zawartych w poniższej tabeli:
Lp. |
numer sprawozdania z badań próbki wody |
data poboru próbki wody |
miejsce poboru próbki wody |
zakres badań |
Stwierdzone przekroczenia |
||
parametr |
wartość |
||||||
1. |
Sprawozdanie nr 255209/23/SOK z dnia 24.05.2023 r.
|
16.05.2023 r. |
Nierośno - hydrofornia |
MA* |
- |
- |
|
2. |
Sprawozdanie nr 255207/23/SOK z dnia 24.05.2023 r.
|
16.05.2023 r. |
Dąbrowa Białostocka ul. Jasionówka 68 |
MA* |
- |
- |
|
3. |
Sprawozdanie nr 255208/23/SOK z dnia 24.05.2023 r.
|
16.05.2023 r. |
Łozowo – mieszkanie prywatne |
MA* |
- |
- |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokółce stwierdza przydatność wody do spożycia przez ludzi z ww. wodociągu. Uzasadnienie: Na podstawie sprawozdania z badania próbek wody pobranych w dniu 16.05.2023 r., w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono, że woda z wodociągu Nierośno w zakresie zbadanych parametrów mikrobiologicznych i chemicznych, wg załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia Ministra Zdrowia. spełnia wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Ocena niniejsza jest obowiązująca do czasu przeprowadzenia następnego badania laboratoryjnego próbek wody z ww. wodociągu. Ocenę niniejszą przekazuje się w celu umożliwienia wykonania obowiązku wynikającego z art. 12 ust. 5 ww. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. i poinformowania odbiorców o jakości wody.
Objaśnienia: zakres badań (zgodnie z załącznikiem nr 2 do w/w rozporządzenia):
MA* - monitoring parametrów grupy A
- parametry mikrobiologiczne - E. coli, bakterie gr. coli, ogólna liczba mikroorganizmów w 220C,
- parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - barwa, mętność, smak, zapach stężenie jonów wodoru (pH), przewodność elektryczna